Vanaf kinds af aan krijgen we al vaccinaties. Zelfs als we net geboren bent krijgen we een aantal vaccinaties. Dit zijn allemaal vaccinaties om ons te beschermen tegen bepaalde virussen, bacteriën, schimmels of parasieten, ook wel micro-organismen. Een vaccinatie zorgt ervoor dat ons lichaam het micro organisme die is binnengedrongen in ons lichaam zo snel mogelijk afbreekt en uit het lichaam krijgt.
Vaccinatieprogramma
We krijgen ons hele leven door verschillende vaccinaties. In Nederland volgen we het zogenaamde Rijksvaccinatieprogramma. Met dit programma krijgen kinderen vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten. Al deze prikken worden ontvangen tussen de geboorte en zestien jarige leeftijd. Dit zijn de volgende infectieziekten: bof, difterie, hepatitis B, hib-ziekten, HPV-kanker, kinkhoest, mazelen, meningokokkenziekte, pneumokokkenziekte, polio, rodehond en tetanus. Omdat bijna alle kinderen dit vaccinatieprogramma volgen komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor, dit heet groepsimmuniteit. Ook kinderen die niet ingeënt zijn lopen hierdoor minder risico de infectieziekte te krijgen. Groepsimmuniteit komt niet alleen bij kinderen voor, maar dit is voor alle vaccinaties belangrijk. Door zoveel mogelijk mensen te laten inenten creëer je groepsimmuniteit en worden de niet ingeënte ook beschermd.
Vaccinatie voor op reis
Na het volgens van het Rijksvaccinatieprogramma ben je als kind voor veel ziektes beschermd. Dit zijn wel vaak alleen de ziektes die voorkomen in het gebied waar je woont. Dus de ziektes die voorkomen in Nederland en de omgeving van Nederland. Als je op vakantie gaat is het daarom belangrijk om te checken of het handig is om bepaalde vaccinaties te namen. In andere leefomgevingen komen ook andere ziektes voor. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze onbekende ziektes door een vaccinatie te nemen. Op het internet is eenvoudig te vinden welke vaccinaties handig/verplicht zijn voor bepaalde landen. Als je buiten Europa op vakantie gaat moet je vaak een Hepatitis A vaccinatie nemen. Hepatitis A komt voor in midden-Amerika, zuid-Amerika, Afrika, Azië en een groot deel van oost-Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus die overgebracht wordt door slechte hygiëne. Omdat wij in het Westen uitstekende hygiëne hebben komt Hepatitis A hier vrijwel niet voor. Dus naast een vaccinatie is het ook handig om goed op je hygiëne te letten. Een andere vaccinatie die vaak genomen moet worden voor op reis is een BMR prik. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Als kind ben je hiervoor ingeënt, maar als je op vakantie gaat naar Afrika of Azië wordt er aangeraden om een BMR prik te nemen. Vaak is de prik die je als kind gekregen hebt voor 10 jaar geldig, na deze tijd wordt aangeraden om weer opnieuw een prik te nemen. Naast Hepatitis A en de BMR prik worden er ook veel andere prikken genomen voor als er op vakantie wordt gegaan. Denk aan een DTP vaccinatie, buiktyfus vaccinatie, gele koorts, Hepatitis B, meningitis of hondsdolheid. Wees dus verstandig en check voordat je op vakantie gaat welke vaccinaties verplicht of aangeraden worden in het land(en) van bestemming. Doe dit op tijd, zodat de vaccinatie ook goed is ingewerkt.