Wanneer je net begint met ondernemen, komt er van alles op je af. Beschik je over een eigen bedrijfspand zoals een kantoor of een magazijn? In dat geval moet je je contract omtrent mkb energie of grootzakelijke energie goed geregeld hebben. Dat lijkt misschien moeilijk, maar met de juiste basistips is dat zeker niet het geval. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je het beste energiecontract voor jouw bedrijf kiest en vindt.
Heb je kleinzakelijke of grootzakelijke energie nodig?
Voordat je op zoek gaat, is het verstandig om te weten wat voor soort energie je nodig hebt. In het geval van zakelijke energie wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen twee soorten contracten: kleinzakelijke en grootzakelijke energie. Het is afhankelijk van het gebouw waarin je werkt welke energie je nodig hebt. Beschikt het gebouw bijvoorbeeld over een totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen die kleiner is dan 3 x 80 Ampère? En is de capaciteit van de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur? Dan heb je kleinzakelijke energie nodig. Wanneer de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist groter is dan 3 x 80 Ampère en de capaciteit van de gasaansluiting groter dan 40m3 per uur dan heb je grootzakelijke energie nodig. Je netbeheerder kan je meer vertellen over de aansluiting van het gebouw waarin je gaat werken. In het geval van kleinzakelijke energie ontvang je altijd één factuur en betaal je een voorschot. Bij grootzakelijke energie krijg je twee facturen per maand (een van de netbeheerder en een van het energiebedrijf) en betaal je alleen voor de zakelijke energie die je daadwerkelijk gebruikt hebt.
Keuze tussen grijze en groene zakelijke energie
Weet je eenmaal wat voor soort stroom je moet hebben voor het gebouw waarin je werkt dan is het tijd om te kijken naar de keuze tussen grijze en groene energie. Steeds vaker kiezen ondernemers voor groene zakelijke energie omdat ze daarmee een steentje bijdragen aan een beter milieu. Bij de productie van groene stroom komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. CO2 is schadelijk voor het milieu en zorgt er onder andere voor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat, waardoor de aarde opwarmt. Daarnaast wordt er bij groene energie geput uit natuurlijke bronnen in plaats van uit fossiele bronnen zoals dat bij grijze energie het geval is. Natuurlijk betekent dit niet dat je sowieso voor groene zakelijke energie moet gaan, maar het is zeker aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden ervan. Je kunt zelfs je eigen groene energie opwekken door zakelijke zonnepanelen aan te schaffen. Kort samengevat: lees je vooral even in en maak een keuze die bij je bedrijf past.
Begin met zakelijk energie vergelijken voor beste deal
Kleinzakelijke of grootzakelijke energie en de keuze voor grijze of groene stroom; heb je het op een rijtje voor jezelf en weet je wat voor soort contract voor zakelijke energie je nodig hebt? Top! Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een energiecontract dat bij je bedrijf past. Het is aan te raden om hiervoor te beginnen met een zakelijke energievergelijker om een écht goede match te vinden. Een zakelijke energievergelijker is een handige online tool die op basis van jouw jaarlijkse energieverbruik op zoek gaat naar de beste deals van dat moment. Omdat zo’n zakelijke energievergelijker vrijwel altijd onafhankelijk is, weet je zeker waar je het meest voordelig uit bent of wat je waar krijgt voor welk geld. Het beste van alles is dat het gebruiken van zo’n vergelijker bijna geen tijd kost. Het enige wat je moet weten, is wat je jaarlijkse energieverbruik is, of je voor groene of grijze stroom wil gaan en wat de duur van het contract moet zijn. Daarna ga je even in ontspannen modus zitten en voordat je het weet heeft de tool een goede energiedeal voor je gevonden.