rss twitter facebook linkedin
arrow

The JUMP Blog

is a multilingual web portal for advancing women in the workplace with tips and best practices to increase your career prospects and invest in yourself


SIGN UP FOR FREE TO OUR FORTNIGHTLY NEWSLETTER!

Newsletter

arrow Looking for a job?

De regels van solliciteren via internet en e-mail

August 22, 2008

Source : www.vacature.com

Veel bedrijven geven een e-mailadres op in hun advertenties en moedigen sollicitanten aan om zo hun cv en motivatiebrief door te sturen. Hoewel de traditionele sollicitatieregels ook online gelden, zijn er een aantal punten en valkuilen die wat extra aandacht vragen.

Solliciteren via internet en e-mail

E-mail is de laatste jaren een ingeburgerde communicatiemiddel geworden. Iedereen heeft wel een e-mailadres of je kunt er gemakkelijk eentje gratis aanmaken. Daarnaast is internet voor velen een eerste bron om informatie op te zoeken en dus ook om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Veel bedrijven geven een e-mailadres op in hun advertenties en moedigen sollicitanten aan via deze weg hun c.v. en motivatie door te sturen.

Wanneer solliciteer je best via e-mail en wanneer via de papieren weg?
Je volgt best volgende regel: als er een e-mail in de advertentie staat, stuur je je c.v. en brief best via e-mail. In de andere gevallen kies je voor een sollicitatie via de post.

Hoewel de regels die voor de traditionele manier van solliciteren gelden ook on line gelden, zijn er ook aantal punten en valkuilen die de nodige aandacht beschouwen. We doorlopen ze even:

Voordelen van online solliciteren

1. Groot jobaanbod online
Je beschikt over een enorme bron aan informatie die je bovendien in een mum van tijd kan raadplegen. De meeste jobsites bieden niet alleen openstaande vacatures maar geven je ook nuttige tips en bruikbare informatie over het opstellen van een c.v., het schrijven van een brief en het voeren van een sollicitatiegesprek. Dat betekent natuurlijk niet dat je élke jobsite moet afsurfen. Dan loop je verloren in de hoeveelheid info.

2. Werk zoeken op internet is personaliseerbaar
Getuige daarvan zijn de handige e-maildiensten (zoals onze VacaturePush) die sommige jobsites aanbieden. Je schrijft je in, selecteert een aantal zoekcriteria en je krijgt vervolgens elke week of dag de vacatures op jouw maat in je mailbox. Denk ook aan de vacaturezoekers die je toelaten om alleen die vacatures te raadplegen die overeenstemmen met jouw criteria.

3. Bedrijven hebben het net ontdekt
Steeds vaker plaatsen bedrijven de openstaande vacatures online op hun eigen site. Het online rekruteren en solliciteren is dan ook helemaal ingeburgerd. Het internet is daarnaast ook een handig instrument om te zoeken naar relevante informatie over je potentiële werkgever.

4. Internet is voor iedereen toegankelijk
De meeste mensen beschikken over een computer en een internetaansluiting. Bovendien kan je ook op openbare plaatsen op internet surfen (denk aan bibliotheken of cybercafés).

5. Internet is gemakkelijk
Je kunt vanuit je bureaustoel op zoek gaan naar een nieuwe baan. Geen zoektochten meer naar postzegels, briefpapier of enveloppes en ook geen uitstapjes meer naar de post. Je stuurt je c.v. en bijhorende brief met één enkele muisklik elektronisch door.

6. Internet is altijd toegankelijk
Je hoeft niet langer te wachten op de wekelijkse jobkaternen van de krant. 7 dagen op 7, 24 u op 24 kan je ongestoord surfen op het Internet.

7. Internet is snel
Voor je het goed en wel beseft, is je sollicitatiebrief waar hij zijn moet. Bovendien geef je de andere partij de kans om even snel te reageren. Zorg er wel voor dat deze snelheid niet resulteert in slordigheid van je sollicitatie.

8. Internet heeft een grote bereikbaarheid
Van overal ter wereld heb je toegang tot het web. Zelfs als je op reis bent, kan je blijven zoeken en solliciteren naar een nieuwe job.

Valkuilen en tips : c.v. en sollicitatiebrief

Ook als je via e-mail je motivatiebrief en c.v. doorstuurt, moet je er voor zorgen dat beide documenten kort, bondig, verzorgd en overzichtelijk zijn. Dezelfde regels als die voor de papieren versies zijn hier namelijk ook van toepassing.

We sommen een aantal aandachtspunten op om ook je on line sollicitatie vlot te laten verlopen.

attachment
Je c.v. stuur je in attachment mee, maar wat doe je met je motivatiebrief? We raden je aan om deze brief in de body van de e-mail zelf te hangen en enkel je c.v. als bijlage mee te sturen.

subject-veld
Vermeld in het subject-veld van het e-mailbericht duidelijk de vacature waarvoor je solliciteert. Heb je een referentienummer, dan zet je dit er best ook bij.

e-mailadres
Zet enkel het e-mailadres in je c.v. waarop de rekruteerder je mag contacteren. Gebruik dus zeker niet het mailadres van je werk als ze daar niet op de hoogte zijn van je ‘verhuisplannen’.

Controleer ook regelmatig je mailbox, want de rekruteerder kan je via mail uitnodigen voor een gesprek of om meer info vragen.

bericht
Vermeld in het e-mailbericht (dus eigenlijk je motivatiebrief) duidelijk je naam, adres en het telefoonnummer waarop men je mag terugbellen.

Maak je mail leesbaar. Zorg voor voldoende witruimte, structureer je tekst en maak je alinea’s niet te lang. Ook hier geldt: hou het kort en bondig.

formaat
Stel je c.v. op in een formaat dat op alle computers leesbaar is, op een Mac maar ook op een pc. Kies ook voor een programma dat iedereen zal kunnen openen. Met een Word-document of een PDF speel je altijd op veilig.

taal
Dezelfde beleefdheidsregels als in een brief gelden ook voor een e-mail. Omwille van de snelheid en de informaliteit van dit medium, gooien sommige mensen deze regels nogal eens over boord. Gebruik een aanspreektitel en sluit op een beleefde manier je mail af.

Lees je e-mail en alle documenten grondig na op taal- en tikfouten. Ze geven een slordige indruk, over je c.v. en over jou. Laat je c.v. door iemand anders nalezen, want zelf lees je nogal snel over je eigen fouten.

Wees zakelijk in het bericht dat je verstuurt. Er bestaat een hele cultuur van afkortingen en symbolen om emotie te leggen in een e-mailbericht. Woorden in hoofdletters worden aanzien als schreeuwen. Vermijd smileys :-) en zet geen dingen in vet of onderlijnd.

taal van bericht
Een advertentie is opgesteld in het Engels en men vraagt naar mensen wiens moedertaal Nederlands is. In welke taal stel je het e-mailbericht op? De regel hier is: "je c.v. en brief stel je best in de taal van de advertentie op, en dus ook het e-mailbericht".

persoonlijk
Stuur je brief maar naar één persoon tegelijkertijd. Gebruik dus niet de BCC (blind copy) om je brief ineens naar 10 bedrijven tegelijk te versturen. Misschien wel gemakkelijk en snel maar je mist op deze manier de persoonlijke aanspreking.

Kijk goed na dat je het juiste e-mailadres en naam van de rekruteerder hebt.

ruimte in je mailbox
Controleer regelmatig of je mailbox niet vol is. Een volle mailbox laat geen nieuwe mails toe, waardoor het antwoord op jouw sollicitatie verloren kan gaan. Voornamelijk bij gratis adressen zoals Hotmail, kan je dit voor hebben.

 

 

 

 

Related Posts

You might also like...

 

Join the discussion

Your email is never shared. Required fields are marked *


3 comments

  1. Nigel says:

    You can also order a letter and CV at letterondemand.co.uk or for Dutch at briefopbestelling.nl . It’s very easy and the letter simply rocks!!

  2. Michel says:

    internet zal de komende jaren het medium worden voor sollicitanten. Veel informatie kan gedeeld worden en het kan op een goedkope manier.

  3. De bedrijven die met de tijd meegaan zullen inderdaad steeds meer via het internet doen op gebied van sollicitatie. Helaas zijn er ook bedrijven die het liefst alles via de oude weg willen doen..